Geography MCQs with Answer-1

  1. In the Composition of the earth, Aluminum is:
    (a) 27.5% (b) 20.3%
    (c) 14.5% (d) 8.1%
  2. The deepest part of the Ocean is:
    (a) Vostok (b) Puerto Rico Trench
    (c) Mariana Trench (d) Sundas Trench
  3. After Australia, which of the following is the smallest
    Continent?
    (a) Antarctica (b) South America
    (c) North America (d) Europe
  4. The deepest place in the Indian Ocean is:
    (a) Mariana Trench (b) Puerto Rico Trench
    (c) Sunda Trench (d) Isle Trench.
  5. The highest waterfall of the world is:-
    (a) Victoria (b) Tugela
    (c) Angel (d) Niagara.
  6. The areas around the North and South poles within the
    Polar circles is called:
    (a) The Torrid Zone (b) The Frigid Zone
    (c) The Temperature Zone (d) None of the above
  7. “Death Valley” in California, U.S.A is so called because of:-
    (a) It is highly polluted area on earth
    (b) It is extremely cold region on earth
    (c) One of the hottest places in the world
    (d) The existence of a large number of volcanaes
  8. Identify the largest ocean:
    (a) Pacific Ocean (b) Atlantic Ocean
    (c) Indian Ocean (d) Artic Ocean
  9. Mediterranean Sea is connected to the Atlantic Ocean by the:
    (a) Strait of Gibraltar (b) Bering strait
    (c) Davis strait (d) Dover strait
  10. Caribbean Sea is linked with the Pacific Ocean by the:
    (a) Suez Canal (b) Panama Canal
    (c) Sunda Strait (d) None of the above one
  11. ‘Sea of Japan’ is famous for :
    (a) Oil Reserves (b) Mineral Water
    (c) Fishing Area (d) Icebergs in water
  12. ‘Red sea’ is between :
    (a) Arabia and Africa
    (b) Turkey and Russia
    (c) China and Japan
    (d) Germany and Scandinavia
  13. Alexandria is a seaport of :
    (a) Greece (b) Egypt
    (c) Iran (d) Germany
  14. Bering Strait separates Asia from:
    (a) America (b) Africa
    (c) Australia (d) None of the above one
  15. The longest mountain range in the world is:
    (a) Karakoram (b) Alps
    (c) Andes (d) Hindukush.
  16. Cyprus is an island in the:
    (a) Mediterranean Sea
    (b) South China Sea
    (c) Red Sea
    (d) Caribbean Sea.
  17. Which of the following country shares the water of Caspian
    Sea?
    (a) Russia (b) Iran
    (c) Azerbaijan (d) All the above
  18. Palk Strait separates India from :
    (a) Sri Lanka (b) Maldives
    (c) Bangladesh (d) None of the above one
  19. ‘Dickson’ is a seaport of :
    (a) Italy (b) Malaysia
    (c) South Africa (d) Norway
  20. ‘Lake Superior’ is :
    (a) The World’s deepest freshwater lake
    (b) The World’s largest freshwater lake
    (c) The world’s largest saltwater lake
    (d) None of the above

ANSWERS

  1. d 2. c 3. d 4. c 5. c 6. b
  2. c 8. a 9. a 10. b 11. c 12. a
  3. b 14. a 15. c 16. a 17. d 18. a
  4. b 20. b