Gk MCQs With Answer-159

Q1. Who became governor general after Quaid Azam?
Ans: Governor-General of Pakistan

a. Muhammad Ali Jinnah
15 August 1947
b. Sir Khawaja Nazimuddin
14 September 1948
c. Ghulam Mohammad
17 October 1951
d. Iskander Mirza
6 October 1955

Q2. When did Quaid e Azam took oath as first governor general of Pakistan?
Quaid-e-Azam took the oath of office of Governor-General of Pakistan on August 15, 1947, which was administered by Sir Abdul Rashid, Chief Justice of the Lahore High Court.

Q3. Who gave Jinnah the title of Quaid e Azam?
Ans: The title of Quaid e Azam was given to Mohammad Ali Jinnah by Maulana Mazharuddin Shaheed in 1938.

Q4. Which country accepted Pakistan first?
Ans: Iran was the first country to recognise Pakistan as an independent state, and the Shah of Iran was the first head of state to come on a state visit to Pakistan (in March 1950).

Q5. Who was the first army chief of Pakistan?
Ans: General Sir Frank Messervy was appointed as the first Army Commander-in-Chief of the new Pakistan Army. General Messervy was succeeded in this post in February 1948, by General Sir Douglas Gracey, who served until January 1951.

Q6. Who was the first Pakistani president?
Ans: The incumbent Governor-General, Iskander Mirza, became Pakistan’s first president. He reportedly suspended the first Constitution in 1958, and appointed Army Commander-in-Chief General Ayub Khan as the first chief martial law administrator.

Q7. Who chose the name of Pakistan?
Ans: It was coined in 1933 as Pakstan by Choudhry Rahmat Ali

Q8. Who is inaugurated State Bank of Pakistan?
Ans: The State Bank itself was inaugurated by Quaid-i-Azam Muhammad Ali Jinnah on 1st July, 1948. The State Bank of Pakistan on 1st July, 1948. “Mr. Governor, Directors of State Bank, Ladies and Gentlemen.

Q9. Which country has not accepted Pakistan?
Ans: By ‘not accepted Pakistan’ do you mean does not recognize Pakistan? If yes then there is no country that does not recognize Pakistan as a nation. However Pakistan does not recognize Armenia and Israel and does not have diplomatic relations with both these nations.

Q10. Which country opened first embassy in Pakistan?
Ans: General Knowledge. Which country opened his first embassy in Pakistan? Ans. Egypt was first to open it’s embassy in Pakistan.

Q11. When First World War was started and End?
Ans: start 1914 End 1918

7 thoughts on “Gk MCQs With Answer-159”

  1. Aw, this was a really nice post. In idea I would like to put in writing like this additionally ? taking time and actual effort to make a very good article? but what can I say? I procrastinate alot and by no means seem to get something done.

  2. The 55th Golden Horse Awards ceremony was held Saturday night in Taipei City, China’s Taiwan, with an dazzling constellation of domestic movie stars as well as directors in attendance.

  3. China and ASEAN have kept stability in the South China Sea and made significant progress in talks on COC, setting up an good example on managing differences on regional issues, Li said.

  4. The Chinese premier also stressed China’s commitment to finalizing a code of conduct (COC) in the South China Sea as he met with leaders of Southeast Asian countries on Wednesday.

  5. Celebrated filmmaker Zhang Yimou, who was awarded the Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmmaker Award in September at the 75th Venice Film Festival, brought home the Best Director award for his martial arts drama “Shadow.”

  6. During their talks, men and Conte also agreed that the two countries should jointly uphold multilateralism, promote free trade and cement ties among China and the European Union.

Comments are closed.