CONSTITUTION_1973 MCQs-1

  1. According to Objectives Resolution independence of the judiciary shall be
    A. Attached
    B. Fully secured
    C. Developed
    D. None of above
    Answer=B
  2. Objectives Resolution demanded that Pakistan
    A. Shall play its positive role for international community
    B. Play model role for Muslim Countries
    C. Both (a) and (b)
    D. None of above
    Answer=C
  3. Objectives Resolution was set as __ in 1973 Constitution
    A. Preamble
    B. Annexure
    C. First Schedule
    Answer=A
  4. The Constitution of 1973 declared Pakistan as
    A. Republic of Pakistan
    B. Islamic Republic of Pakistan
    C. Federation of Pakistan
    Answer=B
  5. As per Article 1 of the Constitution territories of Pakistan shall comprise
    A. The Province of Balochistan, Khyber Pakhtunkhwa, Punjab Sindh, Federal Capital and FATA
    B. Balochistan, Khyber Pakhtunkhwa, Punjab, Sindh and FATA
    C. Balochistan, Khyber Pakhtunkhwa, Punjab, Sindh and Islamabad Capital Territory
    Answer=A
  6. Islam to be the State religion of Pakistan as provided in _ of the Constitution of 1973
    A. Article 1
    B. Article 2
    C. Article 2(A)
    Answer=B
  7. According to Article 2A Objectives Resolution is _ Part of the Constitution
    A. First
    B. Corroborative
    C. Substantive
    Answer=C
  8. The basic duty of every citizen of Pakistan is that
    A. He must be faithful person
    B. He must play creative role for development of Pakistan
    C. He must be loyalth to Pakistan
    Answer=C
  9. Loyalty to state and obedience to Constitution and law is basic duty of every citizen of Pakistan and it is provided in
    A. Article 5 of the Constitution
    B. Article 5-A of the Constitution
    C. Article 6 of the Constitution
    D. None of above
    Answer=A
  10. Any person who abrogates or subverts or suspends or held in abeyance, or attempts or conspires to abrogate or suspend or held in abeyance, the Constitution by use of force or show of force or by any other unconstitutional means shall be guilty of
    A. High treason
    B. Felony
    C. Sedition
    Answer=A

2 thoughts on “CONSTITUTION_1973 MCQs-1”

  1. I’m commenting to make you be aware of what a useful encounter my wife’s princess went through reading through yuor web blog. She realized plenty of details, most notably what it is like to possess an amazing helping nature to make a number of people quite simply thoroughly grasp specified grueling things. You really exceeded my expectations. Thanks for coming up with these insightful, safe, explanatory and cool tips on that topic to Sandra.

Comments are closed.